Hvordan kombinere farger i interiøret

Hvordan kombinere farger i interiøret?

fargehjulValg av farger i interiøret er av stor betydning for mennesker. Den riktige valgte fargen skaper varme og komfort i rommet. Det er vitenskapelig bevist at fargen har en seriøs psykologisk innvirkning på mennesker og kan påvirke deres helsetilstand og ytelse. Hver person har sin unike og subjektive oppfatning av farger. Noen er følsomme for en blå farge og skiller i den et flertall av nyanser, mens nyanser av rødt eller andre farger kan være utilgjengelige for dem. Av betydning er både denne personens medfødte oppfatning av farge, og miljømessige faktorer som skaper våre minner og opplevelser: klima, alder, tradisjon og kultur. For eksempel, for folk i sydlige breddegrader er gul fargen på varmen og blå fargen på kaldt, men for folk med et kaldt klima er hvit den kalde fargen.
Hvis du skal skape et komfortabelt interiør, eller male et bilde, trenger du Smakssansen og følelsen av fargen. Mange store kunstnere er berømte for det faktum at de var i stand til å skjelne og formidle nyanser som er utrolig detaljerte for den vanlige person. Titian, Watteau, Velasquez, Matisse, Bonnard, Delacroix, Cezanne og Serov er de største koloristene i historien.

Alle moderne designere bruker Ittens fargehjul når de velger et interiørs farge. Ved hjelp av denne sirkelen er det veldig lett å skape en harmonisk kombinasjon av farger i interiøret. La oss se noen klassiske kombinasjoner som vil hjelpe deg til å bygge fargen i interiøret:

1) Den klassiske triaden – tre farger som er like langt fra hverandre.
Et eksempel på den klassiske triaden er: grønn, lilla og oransje. En slik blanding viser seg å være ganske livlig, selv om man bruker bleke og umettede farger.

2) Analog triade – en kombinasjon av tre farger som grenser til hverandre i fargehjulet.
Et eksempel er grønn, blå-grønn og gul-grønn. Slike fargekombinasjoner er veldig harmonisk og brukes til å lage en myk, behagelig og ikke-irriterende komposisjon. Det er også viktig å velge én som er primærfarge, og de andre to benyttes for støtte.

3) Komplementære triade eller komplementære farger – fargene er plassert på motsatte sider av Ittens fargehjulet.
For eksempel: rød – grønn, gul – lilla, etc. En slik kombinasjon ser alltid veldig rik og frisk ut. For å forsterke en motsatt farge, må du løsne den andre fargen i et par.

4) Kontrasttriaden – fargene som er på motsatt side av sirkelen, som komplementære farger. Men i dette tilfellet bruker vi fargene som er plassert i nabolaget til den motsatte fargen.
For eksempel: vi har komplementære farger: rød – grønn. Så nå vil vi erstatte grønn til gul-grønn og blå-grønn.
Dette alternativet er bløtere i forhold til kombinasjonen av komplementære farger, en moderat kontrast, så å si. Hvis du ikke er sikker på om du kan bruke komplementærfarger, bruk kontrast triaden.

5) Fire harmoniske farger – slik ordning består av fire farger.
Denne ordningen gir kanskje det største antall varianter av sine farger. For å gjøre det lettere å balansere farger skal du velge en farge som dominerende og andre som hjelpefarger.  /www.art-spb.ru /

Share This: